Olkiluodon ydinvoimalan blokkaus Suomessa

 
Suomen hallitus päätti torstaina 6.5. esittää eduskunnalle luvan myöntämistä suomalaisen Teollisuuden Voiman ja saksalaisen E.Onin johtaman Fennovoiman ydinreaktorihankkeille. Ydinvoiman vastaisen kansanliikkeen vastaus näihin suunnitelmiin on julkinen kutsu Olkiluodon teiden sulkemiseksi päivän ajaksi lauantaina 28. elokuuta 2010, muutama päivä ennen eduskunnan saapumista kesätauolta.

Ydinvoimavapaa Suomi, Maan ystävät, Naiset atomivoimaa vastaan,
Naiset rauhan puolesta, Aktionsgruppen för ett atomkraftsfri Åland

Suomen hallitus havittelee lisää ydinvoimaa – kansanliike sulkee Olkiluodon ydinvoimalan tempauksella 28. päivänä elokuuta

Tänään lauantaina 8.5. viisi ydinvoiman vastaista ryhmää ilmoittautuu ensimmäisiksi tempauksen osanottajiksi.
“Päättäjillämme ei ole oikeutta tehdä päätöksiä jotka vaarantavat nykyisten ja tulevien sukupolvien terveyden ja hengen. Emme voi luottaa vaikutusvaltaisten teollisuusyritysten hyvään tahtoon, emmekä näiden yritysten kanssa muhinoiviin poliitikkoihin. Suljemme ydinvoimalan istuen Olkiluodon porttien edessä. Haluamme ottaa takaisin oman elämämme suunnan, sekä auttaa toisiamme ja muita vastustamaan ympäristön ja ihmisten terveyden tuhoamista ja ratkaisemattomien ympäristöongelmien jättämistä tuleville sukupolville”, aktivistit sanovat.

Tempauksen ensimmäiset viisi osanottajaryhmää ovat Ydinvoimavapaa Suomi-verkosto, Maan ystävät, Naiset atomivoimaa vastaan / Kvinnor mot atomkraft, Naiset rauhan puolesta / Kvinnor för fred ja Aktionsgruppen för ett atomkraftsfri Åland. Seuraavien viikkojen aikana lisää ydinvoiman vastaisia ryhmiä, kansalaisia ja järjestöjä liittyy Olkiluodon sulkemistempauksen tukijoiksi ja osanottajiksi. Suomalaiset aktivistit pyytävät myös kansainvälistä tukea tälle symboliselle tempaukselle:
“Ne yritykset, jotka nyt haluavat käyttää maatamme tehdäkseen voittoa ydinvoimabisneksellä, toimivat maailmanlaajuisesti, joten myös vastarinnan täytyy olla kansainvälistä!”

Kansalaistottelemattomuus, esimerkiksi ajotien sulkeminen tiellä istuen tai maaten, on demokraattisissa maissa tyypillinen keino protestoida ja vaikuttaa epäkohtiin. Tästä huolimatta tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun ydinvoimalaan johtavat tiet suljetaan julkisesti ilmoitetulla tempauksella. “Jaamme kokemuksia Ranskan, Saksan ja Britannian ydinvoiman vastaisten liikkeiden kanssa kun “blokkaamme” Olkiluodon ydinvoimalan. Päämäärämme on osoittaa, että ydinvoimateollisuutta vastustetaan voimakkaasti. Haluamme näyttää hallitukselle, eduskunnalle, ydinvoimayhtiöille ja kansainväliselle yhteisölle että vastustus on laajaa. Tempaukseen on mahdollista osallistua monin tavoin: ne jotka eivät halua istua tiellä voivat osallistua ydinvoiman vastaiseen piknikkiin tai muuhun luovaan toimintaan. Olkiluodon tempaus tulee olemaan esimerkki siitä, kuinka ihmiset voivat rohkaistua ja vaikuttaa omaa elämäänsä muokkaaviin poliittisiin valintoihin.”

Internetsivuston  http://www.olkiluotoblockade.info kautta saa tietoa siitä kuinka tempaukseen voi osallistua: kuinka paikan päälle pääsee ja minkä tyyppiseltä tempaus tulee näyttämään.

Ergänze diesen Artikel